fredag 8. april 2011

Veterinærbesøk

Vi må vel alle ta en tur til dyrlegen av og til.
Vet. Nancy Kay fra USA (har skrevet boka "Speaking for Spot") sier en del om akkurat det  -  kloke ord om hva vi bør forvente av et slikt besøk, og det har jeg lyst til å dele med dere. 
Vi føler oss ofte litt bortkomne og hjelpeløse når vi går til dyrlegen med hunden vår, og det er ikke lett å stille krav og å spørre om ting. Ofte vet vi ikke engang hva vi skal spørre om!

Nancy Kay sier at de lærte på veterinærskolen at all undersøkelse skal være fysisk - ved å ta på - å ha nærkontakt. Går du fra dyrlegen uten at dyrlegen har fysisk berørt hunden din, så er det ikke bra.

En kort liste over hva du bør forvente blir sjekket:

-  generelt hvordan hunden virker av utseende
-  hundens bevegelser
-  hud og pels
-  måling av hjertefrekvens, pust og temperatur, kanskje også vekt
-  press mot tannkjøttet og se hvor lang tid det tar for å bli rosa igjen
-  øyne, ører, nese og munnhule
-  trykk mot lymfekjertler
-  lytte på hjerte og lunger med stetoskop på begge sider av brystet
-  trykk mot magen
-  for middelaldrende og eldre hunder også endetarmsjekk

Er din dyrlege på dette nivået? Da er det bra. Er han/hun ikke, så bør du kanskje enten bytte dyrlege eller ta en prat med vedkommende?

Vi er avhengige av gode dyrleger for å holde hundene våre så friske som mulig  -  så lenge som mulig. Vi er en kundegruppe og bør kunne forvente at ting gjøres best mulig for hundene våre.

Jeg er selv fornøyd med min dyrlege  -  heldigvis! Men jeg prøvde mange før jeg kom dit.

5 kommentarer:

 1. Det er ikke lett å finne en slik veterinær nei! Har kun opplevd et sted at de så på bevegelse på hunden. Men da sa jeg at jeg trodde hun kanskje hadde vondt der!
  De årlige undersøkelsene er ofte alt for sløve, og de fleste gangene føler jeg at det har vert bortkastet.

  SvarSlett
 2. Rigtig godt :) Det er også vigtigt at de ældre dyr bliver tjekket for gigt, der er bøje-prøver en rigtig god start :)

  SvarSlett
 3. Det er av avgjørende betydning at man har en veterinær man stoler på og som virker oppriktig interessert i akkurat MIN hund sin helse og velbefinnende.Jeg er kjempefornøyd med "min" veterinær, og betaler gjerne litt ekstra for det!

  SvarSlett
 4. Hos min veterinær har de en romslig butikk i venteværelset, med frittstående hyller. Det betyr at man kan få avstand til andre hunder eller dyr dersom det trengs, og fremdeles ha en rolig hund når man kommer inn på veterinærkontoret.

  SvarSlett
 5. Speaking for Spot er en fin bok. Har den selv. Nancy Kay har også et nyhetsbrev man kan abonere på.

  SvarSlett