onsdag 19. januar 2011

Hund og vinter

Vi har fortsatt vinter i Norge.  November 2010  var den fjerde kaldeste siden forrige århundreskifte  -  altså på 110 år.
Vi pakker oss inn i klær  -  fyrer som besatt, og tar i det hele tatt kulda på alvor.  Trodde jeg. 

Etter jul og nyttår hadde jeg en del ærend rundt i min egen kommune, og reiste rundt for å ordne ting, med hunden bak i en varm bil.   Jeg legger som regel merke til alle dyr som befinner seg i synskretsen, og det gjorde jeg da nå også, og det må jeg si var ganske deprimerende.  Tynnpelsete hunder bundet utenfor butikker.  Hunder bundet i korte band utenfor sitt eget hus,  med bare ei steintrapp å stå/sitte/ligge på.  Folk som sto og pratet med hverandre og kommanderte hunden sin  til å sitte rett på iskaldt underlag  -  og kjeftet på hunden når den prøvde å reise seg etter noen minutter.  Hunder på tur med metall-lenke rundt halsen !

Jeg så en eneste hund med dekken i mange og tyve graders kulde.  I denne kulda skal og bør alle hunder ha varmt dekken hvis de ikke har skikkelig tett pels med ordentlig underull.   Selv da er det begrenset hvor mye de bør være ute.  Ansikt (øyne, snute, ører),  labber, og edlere deler er ikke mye beskyttet. 

Metall leder kulde (og varme !)  -  nå bør ikke hunder ha halsband i det hele tatt, men metall  i kulde er direkte tankeløst.

Skal hunden vente i noen minutter, så legg ihvertfall et teppe  der de kan stå/sitte/ligge på.  Det finns isolerende matter  og mye annet som kan brukes, og det koster så lite å ta det lille hensynet. 

Ikke mas om at hunden skal sitte eller ligge på iskaldt underlag !  Har du prøvd å sitte på  is eller snø eller en steinbenk i mange graders kulde ?  Det er direkte vondt !   Som barn rett etter verdenskrigen hadde vi dårlig med støvler og klær, og jeg hadde ofte neglsprett på grunn av dårlig bentøy -  fyttikatta det var vondt.  Hunders og hesters føtter er dårlig beskyttet, og får det samme.
Men sitte med rumpa bar på is og snø ville jeg ikke engang prøve  -  og derfor forlanger jeg det heller ikke av hunden min. Setter han seg  -  OK.  Reiser han seg når han kjenner det blir for kaldt, så er det også OK.

Jeg var ganske deprimert etter turen rundt.  Er det slik andre steder også så må vi kanskje begynne med litt mere opplysning rundt dette med kuldeplager og kuldeskader på hundene våre, og bli litt bedre på å huske på at hunder også fryser, at de får kuldeskader, at de faktisk kan ha det vondt i kulda.

Det er enda litt igjen av vinteren.....

21 kommentarer:

 1. Kjempe viktig innlegg!!
  Håper flere blir litt "moderne" og ikke denne gammeldagse innstillingen at et bånd og koppel er nok for en hund.
  Det er ISkaldt ute så kle på, det er nødvendig og langt i fra flaut!!

  SvarSlett
 2. Hundesokker til hunder er dyrt... og de jeg kjøpte gikk fort i stykker.. etter det har jeg rett og slett kjøpt litt tykke babysokker til 20 kr paret. De holder en stund og er billige i innkjøpt. Surrer sportsteip rundt.. ett tips ihvartfal.. : )))

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tone, jeg har huskyblanding selv som tåler kalde temperaturer godt, men vi bruker sokker når det er skikkelig kaldt. Trekkhundbutikker har billige og gode potesokker, for eksempel her: http://www.hundekjorerbutikken.no/produkter/potesokker/. Nå blir det billigere hvis man kjøper mange, men du kjenner kanskje noen du kan spleise med?

   Bare et tips. God vinter til alle hunder og deres eiere!
   Anne

   Slett
  2. For å forlenge levetiden på sokkene kan du smøre de inn med tekstil lim på undersiden.

   Slett
 3. veldig mange her i sør også som ikke skjønner at dyra fryser. jeg har snakket med mange mennesker å har prøvd å få mange til å forstå, har hjolpet i noen tilfeller men filk er dumme å sier det er hunder å de er laget for å være ute. argument om at de ikke har pels til å være ute skjønner de ikke. har hørt mange dumme teorier fra folk, eks: de har tykkere/anderledes hud så derfor tåler de det. men budskapet spres men ikke fort nok desverre. ser korthårede hunder bor ute i full snø storm mens eiere er inne å koser seg foran peisen å prater om hvor kaldt det er ute!!!!!

  SvarSlett
 4. Jeg har ei vakker Bedlington tispe og som jeg bruker å si har hun vakker pels, men kun til pynt :)

  Poenget mitt med å kommentere i dag, er at min hund er påkledd med varm hjemmestrikket ullgenser + vann/vindtett "jakke" over i kulden. Og som regel får jeg komentarer hver eneste dag vi er ute å går tur, "næææ se hunden har kledd på seg, ha, ha" "Min hun trenger ikke klær, skjønner ikke hvorfor du kler på din, er det for pynt" "osv." "osv" Prøver å forklare at rasen ikke har tett, tykk pels, med underull. Legger også som regel til, at de fleste hunder nå til dags ikke har pels som tåler/takler kulden og dermed bør/må kles hvis de skal være ute

  Skulle tru jeg som bor i Oslo, men så mange små "pyntehunder" som blir kledd opp etter moten, ikke skulle fått så mye komentarer... at folk hadde blitt vant til + skjønt at hunder også må kles når det er mange kuldegrader ute!

  SvarSlett
 5. Jenta mi med HD kommer logrende mot meg når jeg tar fram dekkenet. Hun setter tydelig pris på det. Men her hos oss er det også dårlig med hundeeiere som kler på hundene i kulda. Vi trenger nok mer opplysning rundt temaet, ja...

  SvarSlett
 6. Mange som sliter i kulda. ER flott om dette blir satt skikkelig fokus på. Det er jo ikke så uvanlig at folk synes det er både flaut og unødvendig å kle på hundene sine.
  Våre hunder her hjemme - newfoundlandshunder-har både tykk underull og lang, god pels, men de kan også synes det blir for kaldt en gang i blandt. Hadde de levd ute i samsvar med livet de var tenkt for i utgangspunktet, så hadde vel ting vært anderledes, men slik er det ikke. Da får vi vel bare innrette oss etter dn virkeligheta vi er i nå, tenker jeg.

  SvarSlett
 7. det hadde blitt en fin brosjyre det !

  SvarSlett
 8. Jeg har heldigvis en hund med god pels (Lhasa Apso),men jeg er mange ganger forundret over hva han gjør! Andre hunder sitter jo på bakføttene,han sitter med bakbeina ut til siden og setter seg rett ned på snøen med baken! Og der sitter han i snøen og mediterer enda jeg har døra oppe og roper på han :-) Tenker at det er Himalayagenene som slår inn....

  SvarSlett
 9. Til oppmuntring: I "mitt" hundemiljø virker det nesten som om det har blitt mote å gå med dekken! Både i år og i fjor har jeg sett veldig mange som bruker dekken. Små hunder med dårlig pels har på seg både strikkegenser og sokker. Så det går helt klart rette veien!

  SvarSlett
 10. mine hunder får ikke lov til å sette seg når det er mange minus ute

  SvarSlett
 11. Enig i det med dekken på hund, men jeg må si at jeg har til gode å se en hest som fryser på beina. Har drevet med hest daglig i godt over tjue år, og trur jeg må drive på i tjue år til for å se det, gitt.

  SvarSlett
 12. Hester fryser ikke på beina, fordi de har lavere temp. i beina enn i resten av kroppen. Kan ikke si at jeg ble overasket over at Turid kom med en sånn påstand. Hun finner på ganske mye rart om dyr som ikke kan dokumenteres, skjønner ikka at folk tar henne alvorlig lengre.

  SvarSlett
 13. Takk!!! Jeg har fått så mange kommentarer fordi jeg kler på hunden min dekken og potesokker. Da vet jeg hun har det bra ute, det ser jeg for hun koser seg, hopper og springer. Igjen tusen takk - det er ikke meg som er gal da....

  SvarSlett
 14. hei bare lurer hvordan er det med langhåret st bernhard det er så vanskelig å finne dekken som passer til henne og potesokker også . hvordan er det med den raser hun elsker jo å være ute med meg på ski og trekker pulk og en liten slede. samt bærer kløv om sommeren har hun pels nok til å gå uten klær hilsen kine aune babyeagel@hotmail.com

  SvarSlett
 15. Mine hunder har nesten større garderobe enn meg, selv om de overhode ikke er glad i å ha klær på. Men de må jo ha på seg klær som passer til været, og det er det jo jeg som må bestemme. Kortklippa Shih Tzu blir jo klissvåt hvis det regner, og på de kalde dagene på vinteren fryser de. Det er jo jeg som kan se på gradestokken og ut vinduet for å vurdere om det er nødvendig med klær!!!! Jeg klarere iallefall ikke å stå i dunjakken min å ha det varmt og godt og se at hundene står å fryser så de rister!!!

  SvarSlett
 16. Jeg er helt enig.. problemet mitt er at jeg har en hund (flat coated retriever) som mildt sagt AVSKYR dekkenet sitt. Hver gang jeg tar den fram, stikker hun av med halen mellom bena. Det samme med vanlig sele og sokker. Så jeg lar henne slippe, så lenge det er under minus 15. Men blir det kaldere må hun ha på dekken. Og når vi er på skiturer, må sokkene på enten hun liker det eller ikke. Noen tanker om dette her?

  SvarSlett
 17. Jeg har collie tispe på 6 år. Frisk og rask. men hun feller masse pels om høsten og vi bor i finnmark. Hun har dekken og sokker når det er over 10 min. Jeg har også begynt med dekken når hun skal sitte i bilen og vente eller før herjing( tar av under lek) Jeg tenker at ledd og poter bør taes vare på spes når de er eldre og roligere. Kanskje hun varer/lever lenger uten alderdoms skader og plager. Hun har ikke noe i mot dette. Tenker det samme med flatcoat. De er også utsatte for dette. De er ikke polar hunder. Hunder som bor inne har ikke det samme forsvar mot kulde som ute hunder. Vel det er nå meg da.

  SvarSlett
 18. Min hund får vondt i potene når det er kuldegrader under -3, hun vil ikke gå, løfter potene, kommer fortvilet til meg... Så ja, hunder kan fryse når det er kaldt, ja! Under -3 kler vi på potesokker i tillegg til dekken og ullgenser, og -5 og kaldere, så får hun ullsokker under potesokkene, hjemstrikkede... Hvis ikke kommer vi oss ingen vei!

  SvarSlett
 19. Play Free Slots - CasinoCyclopedia
  The 동해 출장안마 number 삼척 출장샵 of players 광명 출장마사지 searching 군포 출장샵 for online slots is constantly growing and so is the amount of games that you can play. You'll find the newest and most 제주 출장마사지

  SvarSlett