mandag 25. mars 2013

Bruk sele!

Da jeg vokste opp hadde hundene rundt oss stort sett ingenting på seg. Halsband når de skulle noe spesielt - jakt, trening - eller sto bundet - ellers ikke.

I etterkrigsårene kom hundeskatten, og da måtte hundene ha halsband for å feste brikken for betalt skatt. Utover 50- og 60-tallet begynte hundekursene og hundeklubbene å dukke opp, og på kurs ble det forlangt halsband, strupehalsband for maksimal effekt (sa de). Eneste seler var komte-seler for trekking - stive fæle komter så hundene trakk med skuldre og bryst.


En sele jeg liker veldig godt, italiensk sele: Haqihana. Foto: Therese N. Andersen

På 80-tallet dukket de første selene for gå-bruk opp. Enkle, lette, polstrete seler - og halsband var historie hos oss. Selene hadde sine ulemper - hunden kunne lett rygge ut av den, og brystreima lå tvers over brystet og trykket på skuldre og av og til strupe. Det var helt i orden hos oss - hundene mine har alltid går pent og avslappet på tur med slakt band og aldri dratt, så for oss var de selene helt fine. Men mange hadde problemer. Fordelen var at selene var lette, av nylon så de ikke ble ubehagelig om de ble våte, hundene kjente nesten ikke at de hadde dem på - joda, det var mye bra.  Men ikke bra nok.  - Jeg var veldig glad i de selene.  

Utover 90-tallet begynte flere å konstruere seler som skulle sitte bedre og være mere komfortable og sikre, for nå hadde flere begynt å se at halsband faktisk skadet hundene. Anders Hallgren hadde sin undersøkelse av nakke- og ryggskader på den tida, så det var de første skadene vi ble oppmerksomme på. De var også logiske, når en ser hva som skjer når hunden drar eller blir rykket i bandet. En menneskehals ville aldri ha overlevd det - og det gjør jo ikke hundehalser heller. Jeg skulle likt å vite - nei, faktisk ikke - hvor mange hunder har levd sine liv med kroniske smerter i nakke og rygg.  Ingen glad tanke akkurat. 

Flere typer dukket opp, og da mine elever fra Italia - Haqihana - hadde konstruert og testet og prøvd seg fram til den selen de i dag produserer, så var den så nær det jeg kan - i dag ihvertfall - tenke meg som en god sele for hunder. 
Nå er jo hunder forskjellig bygd, og noen hunder passer den ikke på, men så langt så ser den ut til å passe de aller fleste. Siden den kom på markedet for en del år siden har jeg ikke brukt annet på mine hunder, og mine elever får ikke stille opp til trening eller noe som helst i noe annet enn sele. 

Foto: Hege Håland


Hvorfor? Jo, fordi skadene ved halsband er så store. Nakke- og ryggskader vet vi om - Vet. Are Thoresen nevner kjempehøye prosenttall. Enda nyere forskning har vist at det er like ille med hensyn til synet og skjoldbruskkjertelen. Hunder får dårlig syn og kan bli blinde. Skader på skjoldbruskkjertelen kan føre til hypothyriose og dermed mange plager, sykdommer og atferdsproblemer. Og halsband er meget ubehagelig.  Prøv selv å bli gått tur i med et stramt band.  Det gjør du ikke lenge.
 
Fordi vi vet så mye om dette i dag, så prøver vi å innføre seler i stedet for halsband. En av mine elever har laget en kjempegod brosjyre om dette, som kan fås hos meg og Huldra forlag, også til utdeling. Huldra forlag selger min DVD om å gå pent i band - det finns også snutter på YouTube. Huldra forlag selger også Haqihana-selene og lange band - og vi som har brukt dette en stund kunne ikke tenke oss å gå tilbake til andre ting.

Det finns kampanjer mot strupehalsband. Helt greit.  Men vi burde nok heller ha en kampanje mot alle slags halsband -- for hundens beste og velbefinnende.
Jeg kan ikke få sagt det sterkt nok: Bruk sele!


Denne selen sitter behagelig på kroppen, uten å gnage eller belaste.
Foto: Stine Thoresen

9 kommentarer:

 1. Sele er best fot hunden

  SvarSlett
 2. Meget godt skrevet. Då jag delade detta på FB vill mina vänner i Australien och USA få läsa det på engelska. (Det finns tydligen tränare i Australien som hävdar att sele kan skada vilket ju är absurt!) Innan jag försöker mig på att översätta skulle jag vilja fråga om inte du sjelv kan översätta till engelska? :-)

  /Johan

  SvarSlett
 3. Jeg vil gjerne ha en kildehenvisning til der det står at skjoldbruskkjertelen ofte blir skadet ved bruk av halsbånd. Hypothyriodisme er stort sett arvelig,og jeg vil av den grunn tro at flertallet individ med dysfunksjonell skjoldbruskkjertel ikke har fått dette pga uvettig bruk av halsbånd/sele.
  Artikkelen om nedsatt syn,anser jeg for å være tvilsom. 26 hunder er ikke mange nok til å konkludere med noe som helst. Den "frikjenner" heller ikke bruken av sele.

  Dette er rett og slett skremselspropaganda.

  Hva med å lære hunden å gå fint i bånd? Lære eiere riktig bruk av halsbånd?
  Forklare at Flexiliner ikke er bruklig sammen med halsbånd (ikke med sele heller,for min del).
  For ikke snakke om å lære menneskene som kjøper Haqihanaselen og faktisk stille den inn riktig? Av de tre bildene som ligger i bloggavsnittet her,er det kun EN hund jeg vil si kanskje har rett innstilt sele. Og en sele med for stor halsåpning lager press på skuldre og kan skjevstille og feilbelaste frembena. Men det er kanskje ikke så nøye?

  Haqihanaselen er heller ikke unik på markede.

  Problemet er stort sett ikke utstyret,men kunnskapen til menneskene som skal bruke det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra skrevet, An-Ma.
   Sitter med de samme tankene :)

   Aina Rønningen

   Slett
  2. Har ingen dokumentasjon på at thyorea kjertelen blir skadet av halsbånd. Men da jeg selv lider av hypotherose så har jeg lest og vet at det er dokumentert at man kan ødelegge thyorea kjertelen ved slag mot den. Feks pga bilbelte ved en bilkollisjon.

   Slett
  3. Har ingen dokumentasjon på at thyorea kjertelen blir skadet av halsbånd. Men da jeg selv lider av hypotherose så har jeg lest og vet at det er dokumentert at man kan ødelegge thyorea kjertelen ved slag mot den. Feks pga bilbelte ved en bilkollisjon.

   Slett
 4. piss preik lenge leve turid det er som den over meg sier kunskapen til eier men hjar du åsså tenkt på det at hunden kan få nakke skader av å ha kontakt å se på eier hele tiden ;) hehehe detta er så domt

  SvarSlett
 5. du veit heler ikke best for alle hunder å hva som funker om folk vil bruke sele halsbånd heller strupp heller halvstrupp det er noe folk av gjør sjøl å ikke du så slutt å legg deg oppi ting å feie for andres dør passer ikke når man ikke klarer å feie for sin egen dør

  SvarSlett
  Svar
  1. Sa han som skrev som Anonym... Lenge leve Janteloven?

   Slett